П`ятниця, 19.04.2024, 12:36


Ви увійшли як    Гість   |  Вітаю Вас Гість  |   RSS

Головна  |  Мій профіль  |  Реєстрація  |  Вихід  |  Вхід


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 598
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Вы можете встановити кнопку персонального сайту Ігоря Миколайовича Окуленка в себе на сайті:

 Сайт Ігоря Миколайовича Окуленка



Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2022 » Січень » 29 » Верховна Рада внесла зміни в ЗУ ПРО ОСНОВИ НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ
13:47
Верховна Рада внесла зміни в ЗУ ПРО ОСНОВИ НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ

Ефективне використання ресурсів в умовах розбудови територіальної оборони

Добровольцям заборонили зберігати зброю, скасували перепідпорядкування Нацгвардії головнокомандувачу ЗСУ, а в резерв тероборони дозволили набирати осіб з інвалідністю.

Сьогодні Верховна Рада прийняла законопроєкт № 6302, яким (після його підписання президентом) будуть внесені зміни до Закону України «Про основи національного спротиву».

Зміни були обумовлені необхідністю узгодження закону з Конституцією та усунення техніко-юридичних недоліків. Адже, як зазначив Президент, під час підготовки законопроєкту народні депутати внесли низку пропозицій, які потребують узгодження. Зокрема, йшлося про надання Кабміну повноважень щодо визначення порядку обмежень на час дії воєнного стану.

Внесення правок призвело до того, що положення закону не повною мірою відповідають Конституції та потребують усунення техніко-юридичних недоліків

Що змінили?

Скасовується погодження кандидатів на посаду командирів добровольчих формувань територіальних громад, з органами місцевого самоврядування, на території яких функціонуватимуть такі добровольчі формування.

На громадян України, зарахованих до складу добровольчих формувань територіальних громад (які не є військовослужбовцями), під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів Збройних Сил України.

Стрілецька зброя та інші види озброєння добровольчих формувань територіальних громад та боєприпаси зможуть зберігатися лише у військових частинах Сил територіальної оборони (за територіальним принципом), відповідно до вимог Статуту гарнізонної та вартової служб та Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України.

Чинна редакція закону (стаття 22) передбачає, що штатна зброя добровольців, може зберігатися не лише у військових частинах, а й в «інших визначених місцях зберігання у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України».

Зауважимо, що йдеться лише про штатну зброю та боєприпаси, які добровольці згідно з законом про основи нацспротиву (стаття 23) отримуватимуть від ЗС України. Мисливської зброї, яку також мають право використовувати добровольці, обмеження не стосуються.

Передбачається, що за рішенням Головнокомандувача ЗСУ добровольчі формування, крім індивідуальної зброї, також можуть забезпечуватися іншими видами озброєння і боєприпасів.

На службу у військовому резерві у Силах територіальної оборони Збройних Сил України дозволяється приймати громадян, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я внаслідок поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань).

Скасовується чинна норма про перепідпорядкування Національної гвардії Головнокомандувачу Збройних Сил України в особливий період та повертається норма, що перепідпорядкування здійснюватиметься лише з уведенням воєнного стану.

Кабінет Міністрів України позбавляється повноважень визначати у разі введення воєнного стану порядок заборони проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій; порядок вилучення у підприємств та громадян телекомунікаційного обладнання, телевізійної, відео- й аудіоапаратури, комп'ютерів та інших засобів зв'язку; порядок вилучення у підприємств, установ, організацій навчальної та бойової техніки тощо.

Також внесено ряд уточнень у повноваження Командування Сил спеціальних операцій ЗС України щодо організації руху опору, питань його фінансування та забезпечення.

Переглядів: 107 | Додав: voosou | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Друзі сайту



Кнопка СОУ

Тернопільська СОУКнопка КРоСОУ

zampolit





Вы можете встановити кнопку сайту Вінницької обласної організації Спілки офіцерів України в себе на сайті:

 Вінницька обласна організація Спілки офіцерів України


Громадська Рада при УМВС України у Вінницькій області

Українська Православна Церква (ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ) Вінницько-Тульчинська Єпархія

Антикорупційний сайт



Copyright www.voosou.at.ua© 2024

Безкоштовний хостинг uCoz