Вівторок, 16.04.2024, 14:33


Ви увійшли як    Гість   |  Вітаю Вас Гість  |   RSS

Головна  |  Мій профіль  |  Реєстрація  |  Вихід  |  Вхід


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 598
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Вы можете встановити кнопку персонального сайту Ігоря Миколайовича Окуленка в себе на сайті:

 Сайт Ігоря Миколайовича Окуленка



Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2014 » Лютий » 1 » Події 30 січня на Вінниччині,- Губернатор домовляється з Народною радою.. Вже є перші результати.
00:56
Події 30 січня на Вінниччині,- Губернатор домовляється з Народною радою.. Вже є перші результати.

30 січня, протягом дня відбувалися перемовини щодо зняття блокади захопленого протестувальниками приміщення Вінницької ОДА та облради. З одного боку – губернатор Іван Мовчан, з іншого – представники створеної у Вінниці Народної ради. Посередником у переговорах став народний депутат-регіонал Володимир Продивус.  Пообіді вже було досягнуто домовленості, що співробітники ОДА та облради можуть повернутися у свої кабінети і продовжити роботу.

Наступний етап перемовин розпочався о 20-ій годині – публічно. У президії – Іван Мовчан та Володимир Продивус.  У залі – величезна кількість людей: представники опозиційних партій, протестанти «з народу» та хлопці й дівчата із замаскованими обличчями, палицями, касками та іншими атрибутами спротиву.

Відкрив це зібрання Володимир Продивус, який зазначив, що люди хочуть почути від губернатора відповіді на  питання та  гарантованого  стверджувального «слова честі» на їхні вимоги.

Вимоги було передано голові ОДА у письмовій формі.

– Переді мною – вимоги. На частину з них я сказав «так», – звернувся до залу Іван Мовчан. – Частина – під знаком питання, бо вони вимагають певної процедури. Ми маємо знайти компроміс.

1779088_617091671697759_1338418821_n 1486584_617091675031092_267982671_n

Крики із «партеру» перебили промову губернатора, протестувальники затребували відповідати по кожному пункту свого звернення окремо. Вимоги почав озвучувати депутат обради редактор газети «33 канал» Анатолій Жучинський:

 – Забезпечити роботу Народної Ради Вінницької області в приміщенні за адресою: вул. Соборна, 70 в м. Вінниці шляхом надання необхідних приміщень для роботи з громадянами та організаційної роботи. Надавати можливість використання сесійної зали для проведення засідань Народної Ради. Забезпечити обов’язкове врахування рішень Народної Ради в роботі облдержадміністрації та обласної Ради.

-          Це реально! – погодився Іван Мовчан. – Забезпечимо й необхідні комунікації.

-          Забезпечити вільний доступ у приміщення Вінницької обласної ради по вул. Соборній, 70 для громадян Вінницької області.

І на це губернатор погодився. А Володимир Продивус уточнив, що з моменту захоплення приміщення доступ у нього був закритий для депутатів від Партії регіонів, а цього бути не повинно, бо вони такі ж громадяни, до того ж мають виконувати свою роботу як депутати. Якийсь юнак, одягнений у все чорне з ніг до голови (у буквальному розумінні, бо видно було лише його очі та ніс) і з битою напоготові, вигукнув: «Та їх би тут всіх повбивали!»

– Для зменшення впливу виконавчої влади на депутатський корпус органів місцевого самоврядування скласти депутатські повноваження голові облдержадміністрації, головам районних державних адміністрацій, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів виконавчих органів влади, – зачитував далі Анатолій Жучинський.

 - Я  балотувався до облради як мажоритарник, 80%  виборців віддали голоси за мене. Я не можу їх підводити, – відповів Іван Мовчан. – Я не можу прийняти цю вимогу.

– Подати заяву про відставку голові облдержадміністрації Мовчану І.М., – під крики «ганьба!» прозвучала наступна вимога.

На неї відреагував нардеп: «Это не в компетенции Ивана Михайловича, это в компетенции президента. Будет другой губернатор. Мы уже это проходили. Придет не винничанин, вспомните, был уже у нас Коцемир… Губернатор должен быть винничанином. Я буду контролировать, я готов участвовать во всех сессиях облсовета!»

Надалі представники Народної ради відійшли від офіційного переліку своїх вимог і почали навперебій висловлювати свої претенції до влади. Так, вимагали звільнити із займаних посад усіх, хто причетний до корупційних дій. Щоправда,  хто саме і як має виявити корупціонерів, не пояснювали. Вимагали змінити керівництво постійних депутатських комісій.

Потім прозвучали вимоги відставки генерального директора державної організації Вінницька обласна державна телерадіокомпанія «Вінтера» Любові Коваленко,  головного редактора газети «Вінниччина» Любові Добринської,  директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Світлани Василюк.

Іван Мовчав почав пояснювати, що він не може призначати та знімати ген директора «Вінтера», це не в його компетенції. «Зависло» і питання про відставку редактора газети «Вінниччина», ця процедура не може проходити без рішення облради. «Я буду приймати виважені рішення», сказав губернатор і погодився відправити у відставку Світлану Василюк.  Ствердно відповів Іван Михайлович і на вимогу звільнити з посад начальника Держбудконтролю Вінницької області Блащука та його заступника Фурдипала. А ще пообіцяв, що ніяких репресій не зазнають на Вінниччині ані самі протестувальники, ані їхній бізнес. Зазначив, що домовлятиметься з прокурором області Олександром Мрихиним про амністію для затриманих захопників приміщення ОДА, а з ректорами вінницьких вишів про поновлення на навчання студентів, відрахованих за період з 1 грудня 2013 року. Залишилося незрозумілим, чи потраплять під цю «ласку» студенти, відраховані за протестні дії, чи «під шумок» зможуть зрадіти й «двієчники»…

Здається, одним із найскладніших «так» у відповідь на вимоги для Івана Мовчана стало звільнення  від обов’язків радника голови Вінницької ОДА  Валерія Бевза. Проте, це «так» прозвучало.

Хлопці в касках і зі щитами «колоною» пройшли через прохід у залі до президії і подарували Івану Мовчану каску. Казали, це символ домовленостей та знак того, що вони звільнять 1743661_809672882379556_1383690795_nприміщення…

Володимир Продивус закрив «зібрання» словами: «Хочу, чтобы все знали: если ты не сдержишь слово, то тебе не место среди нас, не место в Винницкой области».

Схоже, що це звернення нардепа було адресоване не тільки губернатору, а і його опонентам у залі.

До речі, перемовини таки остаточно не завершені. Їх обіцяють продовжити сьогодні – 31 січня.


Сайт ВінницяОк має у своєму розпорядженні повний текст вимог Народної ради, публікуємо його:

Заява Народної Ради Вінницької області від 30 січня 2014 року.

Народна Рада Вінницької області заявляє про те, що приміщення по вул. Соборній 70 в м. Вінниці зайняте громадянами у зв’язку із повним ігноруванням думкою і прагненнями народу як центральною владою, так і депутатським корпусом Вінницької обласної ради. Для знаходження шляхів порозуміння та виходу із кризової ситуації в нашій області вимагаємо:

  1. Забезпечити роботу Народної Ради Вінницької області в приміщенні за адресою: вул. Соборна, 70 в м. Вінниці шляхом надання необхідних приміщень для роботи з громадянами та організаційної роботи. Надавати можливість використання сесійної зали для проведення засідань Народної Ради. Забезпечити обов’язкове врахування рішень Народної Ради в роботі облдержадміністрації та обласної Ради.
  2. Забезпечити вільний доступ у приміщення Вінницької обласної ради по вул. Соборній, 70 для громадян Вінницької області.
  3. Для зменшення впливу виконавчої влади на депутатський корпус органів місцевого самоврядування скласти депутатські повноваження голові облдержадміністрації, головам районних державних адміністрацій, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів виконавчих органів влади.
  4. Подати заяву про відставку голові облдержадміністрації Мовчану І.М.
  5. Подати у відставку голові і заступникам голови обласної Ради Татусяку С.П., Кревському І.М. та Медвєдєву Ю.В.
  6. Звільнити від обов’язків радника голови Вінницької ОДА Бевза В.А.
  7. Зміна керівництва та переформатування влади пропорційно до прихильності виборців Вінниччини: 80% є прихильниками опозиції і 20% інших політичних сил. Безумовно звільнити із займаних посад осіб, причетних до корупційної вертикалі.
  8. Змінити керівництво постійних комісій обласної Ради: з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів; з питань регулювання комунальної власності та приватизації; з питань розвитку демократії, гласності, свободи слова, інформаційного простору.
  9. Прийняти бюджет після його аналізу спеціальною експертною групою із 5 осіб, 3-х з яких запропонує Народна Рада. Внести зміни до проекту бюджету у статті, що містять ознаки наявності корупційної складової.
  10. Відставка генерального директора державної організації Вінницька обласна державна телерадіокомпанія «Вінтера» Коваленко Л.Г.
  11. Відставка головного редактора газети «Вінниччина» Добринської Л.А.
  12. Відставка директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Василюк С.М.
  13. Гарантії незастосування репресій та переслідувань зі сторони правоохоронних органів щодо учасників громадських протестів; звільнення затриманих активістів; захист активістів, які брали участь у входженні в приміщення ОДА від посягань на їхнє життя та здоров’я зі сторони криміналітету та силових структур; гарантії незастосування репресій зі сторони податкових та контролюючих органів щодо бізнесі активістів.
  14. Винести на рішення сесії питання про відкликання делегованих обласній державній адміністрації повноважень, розірвати договір оренди приміщення за адресою: вул.. соборна, 70 з ОДА.
  15. Не використовувати обласну Раду та облдержадміністрацію як інструмент виборчої боротьби, а націлити їх роботу виключно на вирішення потреб громади.
  16. Встановити пам’ятник Т.Г.Шевченку на площі Театральній в м. Вінниці.
  17. Звільнити з займаних посад начальника Держбудконтролю Вінницької області Блащука С.К. та його заступника Фурдипала.
  18. Припинити переслідування студентів вузів Вінницької області за прояви своєї громадянської позиції. Поновити на навчанні усіх студентів, зщо були відраховані за період з 1 грудня 2013 року.

За матеріалами преси.


Інформаційно-аналітичний Центр ВОО СОУ

Переглядів: 546 | Додав: voosou | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Друзі сайту



Кнопка СОУ

Тернопільська СОУКнопка КРоСОУ

zampolit





Вы можете встановити кнопку сайту Вінницької обласної організації Спілки офіцерів України в себе на сайті:

 Вінницька обласна організація Спілки офіцерів України


Громадська Рада при УМВС України у Вінницькій області

Українська Православна Церква (ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ) Вінницько-Тульчинська Єпархія

Антикорупційний сайт



Copyright www.voosou.at.ua© 2024

Безкоштовний хостинг uCoz