П`ятниця, 26.04.2024, 17:54


Ви увійшли як    Гість   |  Вітаю Вас Гість  |   RSS

Головна  |  Мій профіль  |  Реєстрація  |  Вихід  |  Вхід


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 598
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Вы можете встановити кнопку персонального сайту Ігоря Миколайовича Окуленка в себе на сайті:

 Сайт Ігоря Миколайовича Окуленка



Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2016 » Липень » 6 » Нотатки українського патріота, після РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ !
20:18
Нотатки українського патріота, після РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ !

 

«Споконвіку було Cлово, а Слово в Бога було, і Бог було слово» 

(Євангеліє від Івана)

1.   Рідна українська мова – твоя мудрість, засіб здобуття знань, життєдіяльності, засіб зв’язку в сім’ї і з народом, засіб ідентичності («французька ідентичність – французька мова» Ніколя Саркозі – екс - президент Франції), найперша запорука існування і утвердження твого народу.

Твоя рідна мова – голова , душа і серце наше ; це велична високорозвинута мова, мова – переможниця на конкурсах мов світу, належить до 50 найбільш розповсюджених мов світу (їх біля 6800).

2.   Ставлення до рідної мови має бути таким – як до рідної матері.

3.   Тобі треба добре володіти рідною мовою. Для вивчення мови як у школі , так і в сім’ї повинен бути культ (середовище) української мови: спілкування , українські книжки, преса, аудіо-відео продукція та інше. Ніколи не зупиняйся у вивчені української мови. Допомагай кожному хто хоче вивчити українську мову.

4.   Оберігай рідну мову від суржика і деформації за чужомовним зразком (особливо російської мови). Дотримуйся нормативів української мови, національних традицій. У змішаних шлюбах мають звучати обидві мови у літературному варіанті (уникаючи потворного суржика 2-ох мов) і відповідне середовище, але найперше мова держави, в якій живеш.

5.   Дуже важливо забезпечити в кожній сім’ї  трансформацію мови, культури і духовності, усіх їх пластів з покоління в покоління.

6.   Розмовляй нею скрізь і всюди, де її розуміють, з усіма хто її розуміє: в сім’ї, в Україні, за її межами. В церквах України (УПЦМП) відправа, молитви повинні здійснювати українською мовою «… коли я молюся чужою мовою, то молиться мій дух, а мій розум без плоду (14)». «Буду молитися і співати… духом і розумом» (15) тобто рідною мовою (Вірш 14 – І-е послання апостола Павла до коринтян).

7.   Захищай рідну мову, бо це найприродніший і найнеобхідніший спосіб самоідентифікації, самоутвердження і діяльності в ім’я народу, бо це захист духовно-мовного простору своєї нації. Реагуй на ігнорування, зневагу, гвалтування української мови (з боку внутрішніх і зовнішніх шовіністів-окупантів),тим більше як державної, яку повинні знати, поважати і захищати всі громадяни України на державному, офіційному рівні, публічно. Контролюй за тим, щоб українська мова виконувала всі 8 функцій, а як державна ще 5 функцій , у тому числі функції державного управління і міжнаціонального спілкування. Без знання і використання державної мови ти не став за духом українцем ,у тебе відсутній зв’язок з українською нацією,яка є носієм української мови і культури, а тому ти не долучаєшся до формування духовності української нації і до будівництва справжньої української держави. Не дай використати себе для денаціоналізації, зросійщення свого народу, незважаючи на фальшиве, брехливе волання окупантів-шовіністів про «утиски російської мови» і тиск на українську владу про надання російській мові статусу другої державної чи особливого статусу… «На одній території дві мови існувати не можуть(тим більше мови окупанта)» (Л. Масенко, Ю. Стадниченко). Всім громадянам України потрібно почути і підтримати клич одеситів «українська мова – мова єднання всіх громадян України». А тому треба діяти через бойкот «руського мира Путина – Кирила» в усьому, в тому числі щодо російської мови,як мови агресора, окупанта, ворога—це наш патріотичний обов’язок. Виходячи з цього, відсоток україномовних шкіл на сході та півдні України повинен відповідати хоч би відсотку українців в областях. Ніде, ніколи, ніяка інша мова не може використовуватись замість української, як державної (10, 155, 156 статті Конституції України, тлумачення КС України). Не можеш бути службовцем, якщо не володієш і не використовуєш державної мови.

Для всіх категорій громадян всюди в Україні всі публічні виступи  - лише державною мовою або з перекладом на українську мову.

Мова перемагає своїх суперників – мов тоді, коли її носії «… заповзятливіші, не поступливіші щодо своєї рідної мови» (А. Мартін)

8.   Не поступайся своїми мовними правами і обов’язками задля вигоди, привілеїв, лукавої похвали. Не зраджуй ніколи рідної мови, бо це зрада нації, України, своїх предків, в т.ч. мами і тата. Така людина стає чужинцем, ворогом свого народу «духовно - прокаженим» (І. Огієнко), гідним лише презирства народу. «… де той проклятий місяць і день, коли ми забули, що ми Українці» (В. Баранов).

9.   Вивчай інші мови при потребі і власних можливостях. Але слід відрізнити ґрунтовне вивчення іноземних мов для професійної діяльності (вчителі, викладачі, дипломати, перекладачі…)(це відсотки в суспільстві) і всіх інших громадян для спілкування і загальної орієнтації в певному мовному середовищі (таких понад 90%). А тому видатні педагоги світу радять розпочати вивчення іноземних мов з 4-5 класів, після освоєння рідної мови; вивчення в спеціалізованих школах допускається в початкових класах. Знання чужих мов (особливо загальноприйнятних в міжнародних відносинах) пробуджує прагнення до утвердження, розвитку і сприяння тому, щоб рідна мова посіла гідне місце в світі.

Їдучи в чужу країну, намагайся опанувати мову цієї країни і спілкуватися нею.

10. Будь борцем за рідну мову, національні цінності, свій народ. Нашому поколінню випало складне і відповідальне завдання відродити українську мову і на цій основі сформувати інформаційний простір українською мовою не менше 80% (зараз лише 15%), сформувати українську націю, утворити справжню українську державу, втілити в життя українську національну ідею (див. «Українська вікіпедія»), яку Т. Шевченко висловив так:«В своїй хаті своя правда, і сила, і воля». Державотворчим процесам сприяє Революція Гідності і те, яким є ти, і ми разом як нація, наскільки ми озброєні мудрістю ,силою слова і духу нашого Великого Пророка Т. Шевченка.

 

Переглядів: 421 | Додав: Snake | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Друзі сайту



Кнопка СОУ

Тернопільська СОУКнопка КРоСОУ

zampolit





Вы можете встановити кнопку сайту Вінницької обласної організації Спілки офіцерів України в себе на сайті:

 Вінницька обласна організація Спілки офіцерів України


Громадська Рада при УМВС України у Вінницькій області

Українська Православна Церква (ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ) Вінницько-Тульчинська Єпархія

Антикорупційний сайт



Copyright www.voosou.at.ua© 2024

Безкоштовний хостинг uCoz