Субота, 20.04.2024, 01:38


Ви увійшли як    Гість   |  Вітаю Вас Гість  |   RSS

Головна  |  Мій профіль  |  Реєстрація  |  Вихід  |  Вхід


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 598
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Вы можете встановити кнопку персонального сайту Ігоря Миколайовича Окуленка в себе на сайті:

 Сайт Ігоря Миколайовича Окуленка



Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2022 » Січень » 16 » На Вінниччині визначили місця дислокації для 7 батальйонів тероборони
21:07
На Вінниччині визначили місця дислокації для 7 батальйонів тероборони

У Вінницькій області визначили місця дислокації семи батальйонів територіальної оборони. кожен підрозділ матиме постійну базу для розташування. Наразі триває юридичне оформлення документів.

Про це повідомляють в АрміяInform.

Реформа територіальної оборони, що почала активно впроваджуватись з 1 січня 2022 року, передбачає формування бригад із певною кількістю штатних посад у кожній області України. Важливим питанням стало визначення місць та об’єктів для постійної дислокації підрозділів. Раніше вони не мали постійних, а лише тимчасові - на базах шкіл, училищ і центрів комплектування.

Наразі місця дислокації визначені для усіх семи батальйонів Вінниччини. Один знаходиться безпосередньо у Вінниці, а шість - у районах. Триває юридичне оформлення документів.

“Ми знаємо, де розміщуватиметься кожен із батальйонів та яким чином відбуватиметься процес облаштування. Проте нині не маємо права “господарювати” на визначених місцях, адже чекаємо вирішення всіх юридичних моментів. Процес, на жаль, не такий швидкий, як хотілося б, бо за день цього не зробиш. До того ж мова йде не лише про землі, а й про комплекс споруд. Розташуванню батальйонів передує оцінювання земель, рішення сесій, укладення договорів оренди та виділення коштів. Однак процес рухомий, юристи працюють, а ми готові приступити до облаштування баз”, - розповів командир бригади тероборони Вінниччини Юрій Парадюк.

З початку весни розвідка фіксує стягнення російських військ до кордонів України та перекидання десантних частин, а також кораблів до окупованого Криму. В разі війни на захист Вінницької області разом з іншими силовими структурами має стати сформована бригада територіальної оборони. 

Війська тероборони України створили в 2014 році. Спочатку загони резервістів формували в кожному районі. Проте з 2018 року від цієї моделі відмовилися. Для ефективності вирішили  комплектувати окремі бригади, які відповідатимуть за захист цілої області. 

Хто вони - захисники Вінниччини?

За словами підполковника Юрія Парадюка, який є командиром бригади територіальної оборони Вінниччини, сьогодні штат одиниці укомплектований на 100%. Спорядження також вистачає всім. 

“Бригада тероборони комплектується резервістами, які уклали контракт на службу. Вони складають кістяк структури. Це свідомі люди, які свого часу пройшли війну на сході. Інша частина - це приписний склад, військовозобов’язані, які приписані до комісаріатів. Ще одна частина - кадрові військові, але наразі їх не так багато, тому що немає розгортання, офіційно ми знаходимося на штатах мирного часу”, - каже військовий. 

Всі тероборонці підписують контракт зі збройними силами. Солдати та сержанти на термін 3 роки, офіцери - на 5 років. Сили територіальної оборони підпорядковуються голові ради оборони області, функції якого виконує очільник Вінницької облдержадміністрації. На сьогодні цю посаду обіймає Сергій Борзов

Тероборона - це не партизани

“Тероборона - це не партизани. Можливо цивільним так схоже, але це не зовсім відповідає дійсності. Є чітко визначені завдання, які ми виконуємо. Основна задача - не допустити втрати територій. У нас на шевронах написано “Захистимо свій дім” і кожен розуміє, що виконує завдання в межах області, тобто оберігають свою домівку та сім’ю”, - каже Парадюк. 

Серед завдань, які поставлені перед регіональними бригадами, виділяють п’ять основних: 

  • прикриття і охорона державного кордону;

  • підтримка правопорядку в містах;

  • охорона важливих об’єктів;

  • боротьба з диверсантами;

  • забезпечення розгортання військ у разі війни. 

“Ми не являємося класичного роду мотопіхотною чи механізованою бригадою, які мають за мету наступ чи оборону. В нас певні завдання наполовину прикордонного, наполовину поліцейського характеру. Для їх виконання танки не потрібно, розумієте”. 

Раптової війни не буде

Підполковник переконує, незважаючи на постійні повідомлення про стягування військ до України, хвилюватися про раптовий напад не варто. За словами військового, система працює на випередження.

“Наші компетентні органи, так би мовити, не сплять. Якщо дійде до того, що ворог вирішить перейти наш кордон, ми будемо про це знати приблизно за 30 днів. Згідно правил, президент оголосить мобілізацію і допоки розпочнеться вторгнення ми будемо готові. Питання протидії відпрацьовані. Якщо говорити про Вінниччину, то окремі підрозділи будуть укомплектовані та готові виконувати поставлені завдання вже за 24 години. 2014 рік точно не повториться. Організаційно ми вже набагато кращі та міцніші”. 

21 квітня Володимир Зеленський підписав закон щодо призову на військову службу резервістів у особливий період без оголошення мобілізації. Також запроваджують новий вид військової служби – військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період.

“Так, в особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. Рішення про проведення такого призову ухвалюватиме Верховний Головнокомандувач ЗСУ за поданням Головнокомандувача ЗСУ”, - повідомляють у Офісі Президента. 

Навчання проходять щорічно

“Ми щомісячно збираємо ядро резервістів та контрактників на єдині стрілецькі дні. Бійці відновлюють, або набувають навички зі стрільби, тактичної медицини чи мінно-вибухової справа. За бажанням, стати до лав тероборони може кожен кому від 18 до 60 років та дозволяє стан здоров’я. Для цього потрібно підписати контракт з ЗСУ. До речі, у нашій бригаді служать й жінки також”, - каже підполковник. 

Варто зауважити, що на початку квітня у Вінницькому обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (в колишньому Вінницький обласний військкомат - ред.) оголосили про початок заходів щодо контрольного оповіщення резервістів для уточнення особового складу. Бійців інформують про проведення позапланових занять в рамках “Єдиного стрілецького дня”.

На сьогодні існує план оборони як області та району, так і самої Вінниці. В ньому задіяні не лише тероборонці, але й поліція, Національна гвардія, СБУ та інші підрозділи. Між штабами силових структур та військовими періодично проводяться тренування для узгодження спільних дій.  

Переглядів: 111 | Додав: voosou | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Друзі сайту



Кнопка СОУ

Тернопільська СОУКнопка КРоСОУ

zampolit





Вы можете встановити кнопку сайту Вінницької обласної організації Спілки офіцерів України в себе на сайті:

 Вінницька обласна організація Спілки офіцерів України


Громадська Рада при УМВС України у Вінницькій області

Українська Православна Церква (ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ) Вінницько-Тульчинська Єпархія

Антикорупційний сайт



Copyright www.voosou.at.ua© 2024

Безкоштовний хостинг uCoz