Четвер, 28.03.2024, 14:31


Ви увійшли як    Гість   |  Вітаю Вас Гість  |   RSS

Головна  |  Мій профіль  |  Реєстрація  |  Вихід  |  Вхід


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 598
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Вы можете встановити кнопку персонального сайту Ігоря Миколайовича Окуленка в себе на сайті:

 Сайт Ігоря Миколайовича Окуленка



Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2014 » Травень » 4 » Коли говорять перемовники - гармати мовчать. Діалог з терористами - вершина розмовного мистецтва.
12:35
Коли говорять перемовники - гармати мовчать. Діалог з терористами - вершина розмовного мистецтва.

Коли говорять перемовники - гармати мовчать. Діалог з терористами - вершина розмовного мистецтва. Згадуємо випадки звільнення заручників, в яких вирішальну роль зіграли переговори.

                                                                                   Операція « Чавін -де- Уантор »


17 грудня 1996 телеефіри усього світу вибухнули новиною з позначкою «breaking news»: у японському посольстві Перу захоплені 490 осіб, у тому числі 40 дипломатів з 26 країн, президент уникнув полону, оскільки запізнився на раут.
Терористи - члени перуанської екстремістського угруповання «Революційний рух імені Тупака Амару».
Відповідальність за операцію по звільненню, в тому числі і переговорну роботу, лягла на главу розвідки Перу Володимиро Монтесінос, який отримав наказ від президента країни Альберто Фухіморі: жоден заручник не повинен загинути, затягувати переговорний процес наскільки буде потрібно. «Зв'язковим» в таборі екстремістів став один із заручників, відставний офіцер Луїс Джамперті, який виявив безприкладний акторський талант. Полковник сам вийшов на «центр», прекрасно розуміючи, що вже в перші години захоплення будівлю забезпечили сотнею мікрофонів і відеокамер. Дні і ночі безперервно бранець старанно зображував тихе божевілля: розмовляв з пальмою в діжці, світильником, місяцем і навіть унітазом: «Я, Луїс Джамперті, вважаю, що вам буде цікаво знати мою думку з приводу сьогоднішнього сніданку ...».
А коли терористи дозволили передати заручникам різдвяні подарунки, представник Червоного Хреста вручив полковнику розп'яття з «умовним» напуттям:«Частіше спілкуйтеся з богом, полковник, і все складеться благополучно». Тепер розвідка отримувала інформацію про ситуацію в посольстві в режимі нон-стоп: у подарунок був вбудований мікрофон. Полковник навіть хуліганив, «замовляючи» у «центрі» улюблену музику: «Господи Ісусе, зроби так, щоб мої вуха могли почути танго!» І через кілька хвилин за вікнами лунали звуки іспанського танцю.
Переговори з екстремістами тривали чотири місяці. У посольство, як на роботу, щодня ходили католицькі єпископи, японський уряд, естрадні зірки. Бойовики перетворилися на справжніх «суперзірок».
Президент Фухіморі віддав наказ про штурм лише 22 квітня 1997 року, отримавши резюме переговірників про помітну психологічної втоми бойовиків. Наступного дня після полудня коммандос таємно увійшли в спортзал посольства, і застали загарбників у повному складі ... граючими у футбол. Через лічені секунди Альберто Фухіморі отримав довгоочікувану інформацію:«Пан президент, банда «Тупак Амару» припинила своє існування. Один заручник помер на місці від розриву серця. Двадцять п'ять легко поранені. Героїчно загинув один боєць. Більше ніхто не постраждав». Перуанський президент став загально національним героєм і незабаром був переобраний на другий термін.

                                                   Операція «Ізотоп 1»


8 травня 1972 «Боїнг- 707» виконував рейс Брюссель - Відень - Тель -Авів. На борт за фальшивими паспортами пройшли чотири терориста - двоє чоловіків і дві жінки. Як тільки літак набрав висоту, ватажок групи Абу Сейна увірвався в кабіну пілота і оголосив про захоплення. Викрадачі висунули вимоги: посадка літака на ізраїльській території, звільнення протягом доби 315 палестинців, мільйон доларів і безперешкодний виліт. Переговори з терористами вів начальник військової розвідки Аарон Ярів: штаб відразу зайняв позицію поступок і угодовства .
Екстремісти не чули слова «ні»: їм надали їжу, можливість у будь-який момент спілкуватися з керівниками штабу. У ході переговорного процесу вдалося вмовити бойовиків допустити до заручників співробітників Червоного хреста і команду техніків для лагодження літака.
Під виглядом «ремонтників, переодягнувшись у форму, в бій вирушила спецгрупа звільнення, в якій дивним чином зустрілися майбутні політичні лідери Ізраїлю. Керував захопленням Ехуд Барак, згодом начальник Генштабу, а потім - прем'єр- міністр. Одного з ватажків банди знищив майор Дані Ятом, через кілька років став начальником «Моссада». Лейтенант Узі Даян, майбутній заступник начальника Генштабу, а після - глава Ради оборони, зробив неможливе, вийнявши з рук жінки- терористки гранату. Лейтенант Беньямін Нетаньяху, незабаром - прем'єр- міністр, був важко поранений під час перестрілки.
Ватажок групи Абу- Санайна спробував сховатися в туалеті. Проте, один з групи спецназу, Мордехай Рахама, встиг вибити двері і розстріляти терориста в упор. Ізраїльські політики, почувши відому фразу Володимира Путіна, має бути, розуміюче посміхнулися: президент Росії знайомий з історією спецназу.

 

                                                   Дік Мюльдер і цукерки


У березні 1977 року в Північній Голландії одночасно сталося два захоплення. Терористи з організації, що називає себе «Вільна молодь Південно-Молукських островів», захопили потяг Ассен - Пунт і середню школу в околицях містечка Бовенсмінд. В обмін на заручників «молукці» зажадали почати переговори з Індонезією з приводу незалежності Південних Молук .
Перемовником був призначений доктор психології Дік Мюльдер. Чотири доби безуспішного діалогу, і експерт зважується на ризикований хід. У школу, де перебувають 110 дітей, передають їжу, яку навмисно змішують з препаратом, що викликає діарею. На ранок дітей розбиває страшний пронос. У школі - нестерпний сморід. У будівлю спішно призиваються медики, які запевняють бойовиків: це дизентерія, і вона вкрай небезпечна для самих бойовиків.
Авантюра закінчується повною перемогою доктора Мюльдера: терористи відпускають 106 школярів, залишивши тільки чотирьох. Прямо зі ступенів школи дітей відвозять до лікарні і там вводять антидиарейні препарати.
Друга продуктивна ідея доктора - надання екстремістам кондитерських виробів. Здивованим членам штабу Мюльдер пояснює: велика кількість цукру в крові знижує агресивність, притупляє пильність і - головне - викликає найсильніші сонливість і загальмованість реакції.
Через кілька днів «солодкої дієти» рано вранці спецназ ББУ (Особливий резервний підрозділ морської піхоти Нідерландів) одночасно штурмує і потяг, і школу. У першому випадку загинули двоє заручників , оскільки, незважаючи на заклики бійців лежати, схопилися на ноги і потрапили по кулі. Атака школи завершилася без жертв. Ця схема звільнення увійшла в підручники обов'язкової програми підготовки антитерористичних актів як одна з найбільш вдалих операцій.

 

                                                  Будьонівськ. 1995 рік.


14 червня 1995 -го бойовики Шаміля Басаєва захопили в заручники близько півтори тисячі жителів Будьонівська. Кадри з телефонними переговорами прем'єр-міністра Віктора Черномирдіна і ватажка екстремістів Шаміля Басаєва обійшли весь світ. Звичайно, транслювали лише малу частину діалогу, а повна версія - багатогодинне надзвичайно важке спілкування - засекречено і навряд чи коли-небудь буде оприлюднене. Ось, що розповідав про переговори Віктор Черномирдін: «Басаєв мені каже :« А звідки я знаю, що ви Черномирдін?» Ну, насправді - так: звідки? Я кажу:«Ти де сидиш там? » Він каже: «У кабінеті головного лікаря». «Телевізор є?» - «Так, є». - «Ось зараз, чекай». І все - знову включаємо зв'язок, там налагодили. І він бачить картинку, і бачить, що він зі мною розмовляє, і ми починаємо розмову ... ». «Я йому кажу:«Слухай, Басаєв, у лікарні перебуває дві тисячі осіб. Вас все одно не випустять. Але постраждають люди». «А ми знаємо ,- він говорить. - Ми смертники». Це у вас, каже, трагедія, а у нас трагедії немає ... ». Після телеперемовин прем'єр -міністр витримав шквал критики: дорікали за сам факт згоди брати участь в операції, лаяли за непрофесіоналізм ведення діалогу, підозрювали в бажанні «набрати політичні бали» ...
Однак ізраїльський експерт Моті Крістал вважає: «Черномирдін - природжений парламентер. Прем'єр -міністр з самого початку психологічно переграв Басаєва і взяв ініціативу діалогу в свої руки:
« У Будьонівську участь Черномирдіна в переговорах було, безумовно, позитивним моментом. Якщо ви згадаєте розмова Черномирдіна і Басаєва, то помітите дивовижну деталь: Черномирдін звертався до Басаєву на «ти», а Басаєв до нього - на «ви». Дуже цікаво! Це змушує замислитися, який вплив мають на терористів представники влади країни ... Але справа в тому, що в Будьонівську було зроблено так багато помилок, що одна тільки участь Черномирдіна не могла врятувати ситуацію. Наприклад, була ситуація, коли Басаєв вимагав прес -конференції. А влада відмовилася навіть обговорювати цю вимогу»
                                                                                 

                                                 Саркозі і захоплення дітей


У 1993 році, будучи мером Нейі, Ніколя Саркозі прославився на всю країну тим, що особисто вів переговори з терористами, які захопили у заручники дітей однієї зі шкіл. Талант психолога і поставлена ​​мова допомогли політику заговорити психічно хворого терориста до повної втрати пильності. Саркозі віддав наказ штурмувати будівлю і сам увійшов до школи разом зі спецназом. Через кілька годин найбільші світові ЗМІ опублікували фотографії молодого мера з дитиною на руках. Після цього Саркозі перетворився на національного героя.

                                                 «Божественні близнюки»

25 січня 1997 відбулося захоплення госпіталю в тайському містечку Ратчабурі. Бійці «Армії Бога» протягом доби утримували в госпіталі близько 700 заручників. Фіналом теракту став блискавичний штурм спецназу, який знищів більшу частину терористів. Переговори, що передували антитерористичній операції, були короткими - тайському уряду було відомо: члени «Армії Бога» не здаються ...
«Кодекс честі» члена терористичного угруповання «Армії Бога», членами якої були підлітки від 12 до 16 років, свідчив: почитати Ісуса, не лихословити і битися до останньої краплі крові за незалежність свого народу. «Ми збилися з рахунку, скільки бірманських солдатів вбили ось цими руками» - любили хвалитися члени банди.
Ватажки угруповання - 12 - річні Джоні і Лютер Хтуу, «заговорені від куль і мін», уникли загибелі і під час операції в госпіталі. І все ж тайська влада, шляхом переговорів з родичами і близькими близнюків, змусили братів здатися. Таїландський прем'єр особисто прилетів з Бангкока, щоб зустріти полонених на кордоні з М'янмою і познайомитися з маленькими, але грізними «ворогами номер один» своєї держави.

                                                 Стюардеси – перемовниці

20 вересня 1986 в аеропорту Уфа дезертири внутрішніх військ МВС Микола Мацнев та Сергій Ягмурджі захопили літак Ту -134. Терористи вимагали вильоту в Пакистан. Вихід з нештатної ситуації, що загрожувала катастрофою, шукали не тільки бійці групи «Альфа», а й дві тендітні бортпровідниці - Олена Жуковська та Сусанна Жабінець. Вони вмовили злочинців відпустити 46 пасажирів під приводом того, що з меншим навантаженням літак зможе значно легше злетіти. Саме дівчата з'ясували, що терористи - наркомани і попросили у штабу «препарати», спирт, вату і навіть ... гітару, а коли злочинці сп'яніли, обережно відняли і заховали частину зброї.
Бійцям «Альфи» роботи залишилося небагато: коли вони відкрили двері кабіни пілота, напівсонні злочинці навіть не встигли отямитися. Пролунали кілька пострілів - і Мацнев був убитий, Ягмурджі поранений.
За виявлену мужність бортпровідниці Олена Жуковська та Сусанна Жабінець були нагороджені орденами Червоного Прапора. Варто сказати , що в момент спецоперації Олена була на четвертому місяці вагітності.

Фото: en.wikipedia.org

Інформаційно-аналітичний Центр ВОО СОУ
 

Переглядів: 562 | Додав: voosou | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Друзі сайту



Кнопка СОУ

Тернопільська СОУКнопка КРоСОУ

zampolit





Вы можете встановити кнопку сайту Вінницької обласної організації Спілки офіцерів України в себе на сайті:

 Вінницька обласна організація Спілки офіцерів України


Громадська Рада при УМВС України у Вінницькій області

Українська Православна Церква (ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ) Вінницько-Тульчинська Єпархія

Антикорупційний сайт



Copyright www.voosou.at.ua© 2024

Безкоштовний хостинг uCoz